Nieuws 2016

24 december 2016

Jachtdag in Groningen

Vanwege de vogelgriepuitbraak waren veel jachtdagen gecanceld, verzet en iedereen moest weer opnieuw de agenda’s gaan vullen. Toch lukte het nog om in Groningen te gaan jagen bij Aldrik, die een zoon van Hera heeft. Het was leuk om Astor (Grim BP) weer te zien, hij heeft precies dezelfde zachte uitdrukking als zijn moeder en hij doet het al voortreffelijk in het veld. Cedra en Hera hebben zich weer uit de naad gewerkt om alle geschoten hazen binnen te brengen, en dat is ook alle keren weer gelukt.

11 december 2016

Zondags ontbijtje van haas
Een stuk ruggengraat en ribbetjes, zelfs Tara leeft er zich op uit met haar sleetse gebit!

Een stuk ruggengraat en ribbetjes, zelfs Tara leeft er zich op uit met haar sleetse gebit!

Omdat Arie gisteren zo lief was om de geschoten hazen meteen te slachten stond er al snel een kuip met slachtafval. Ik heb drie karkassen meegenomen voor de honden, en die konden daar -de luxe!- heerlijk hun gebit op gebruiken vanmorgen. Dankjewel Arie!

10 december 2016

Volop aan het jagen
Kleine Hera met grote haas...

Kleine Hera met grote haas…

Hoewel er vanwege de vogelgriepuitbraak een jachtverbod van kracht was, hadden wij genoeg te doen, onder andere in België, waar we zelfs een paar jachtdagen moesten afzeggen omdat we er simpelweg te druk voor waren. Vandaag hadden we echter weer eens een mooie jachtdag in het Brabantse land. Het weer viel een klein beetje tegen, maar het gezelschap was gezellig en de nazit ook. Hera heeft zich weer goed van haar taak gekweten: keurig onbeschoten hazen gerespecteerd, reeën gerespecteerd, houtsnippen voorgestaan en geschoten hazen geapporteerd. Rikus, dankjewel!

7 december 2016

Hoe een gebit tijdens de groei nog kan veranderen…

Tot onze grote schrik hadden we in ons laatste nestje twee pups met een gebitsfoutje. Beide hondjes hadden een klein en een kleiner onderbeetje. Hoewel we geen garanties konden geven hadden we de hoop dat het goed zou komen. Het ene hondje is in datzelfde vertrouwen naar een nieuwe baas gegaan, het andere hondje werd om die reden gecanceld, maar vond een paar weken later alsnog de perfecte nieuwe baas. Nu zijn deze honden zeven maanden oud en na het wisselen bleek inderdaad dat de beide onderbeetjes waren rechtgetrokken tot correcte schaargebitjes. Als op deze leeftijd een correcte gebitsstand bestaat, dan zal dit ook zo blijven, aangezien de grootste lengtegroei van de beenderen inmiddels achter de rug is.

Met 9 weken was er bij deze pup ineens een lichte onderbeet.

Met 9 weken was er bij deze pup ineens een lichte onderbeet.

overbeetje-6-maanden

Met 7 maanden was er geen sprake meer van een onderbeet, maar van een correct schaargebit

Alle fokkers lopen vroeg of laat een keer tegen een tegenvaller aan, en vaak zijn ze daar uit schaamte, of omdat ze misschien bang zijn om zwartgemaakt te worden, niet open over. Wij hadden ook onder de pet kunnen houden dat ons dit overkomen is, maar we houden van openheid en eerlijkheid, dus doen wij hier niet geheimzinnig over. We hadden dit namelijk niet kunnen voorzien of kunnen voorkomen. Het gebit van een jonge hond ontwikkelt zich wat ‘schoksgewijs’, onder- en bovenkaak groeien onafhankelijk van elkaar en ‘schuiven’ gedurende het opgroeien nog wel eens wat heen en weer. Op basis van die kennis gingen we er vanuit dat het goed zou kunnen komen en we zijn dan ook blij te kunnen zeggen dat dat inderdaad is gebeurd.

19 september 2016

De tweede MAP-B bleek de eerste!

map-b-1e

Ik had vandaag eigenlijk vrij weinig verwacht, en van wat ik verwacht had was dit wel het allerlaatste. Op de Meervoudige Apporteerproef in Delft, georganiseerd door de VVDD was het vandaag werkelijk een slagveld: van de vijftig deelnemers viel de een na de ander af. De proeven waren heel eerlijk, maar er was weinig wind en er werd een behoorlijk beroep gedaan op het zelfoplossend vermogen van de honden. Uiteindelijk zijn er 19 A-diploma’s en slechts 3 MAP-B diploma’s uitgereikt. Hera en ik waren een van die drie combinaties die alles binnen hadden gekregen, tijdens de prijsuitreiking bleken we het hoogste aantal punten te hebben. We zijn dus 1e geworden in de MAP-B! Mijn wedstrijdseizoen van 2016 kan nu al niet meer stuk!

17 september 2016

De eerste MAP-B is binnen!

map-b1

map-b2

Waar het afgelopen dinsdag door pech niet lukte, lukte het vandaag op het prachtige Hindersteyn in Langbroek wél. De laatste twee proeven waren erg lastig voor Hera en die apporten kwamen dan ook nipt binnen, maar Hera heeft het maar wel geflikt! Alle twaalf de apporten zijn binnengebracht, en daarmee is onze eerste MAP-B een feit! We hebben niet zulke fraaie punten gescoord als dinsdag, maar ik ben hartstikke blij met het resultaat en razendtrots op mijn MAPmoppie.

14 september 2016

Wat een pech!

Op deze verschrikkelijk warme dag namen Hera en ik deel aan de MAP (Meervoudige Apporteerproef) in Haaften. Ondanks de hitte had Hera het dankzij tussentijds zwemmen en een nat koelvest heerlijk comfortabel en ze werkte fantastisch. Helaas kwam door domme pech een van de twaalf apporten niet binnen waardoor de kans op een diploma verkeken was. Hera moest twee apporten nazoeken in een blok maïs, een proef waarbij het op zelfstandig werken van de hond aankomt, maar vanwege de vele blokken maïs die wij in België altijd uitdrijven weet Hera als geen ander hoe ze zich er in moet bewegen en moet oriënteren. Bij een proef als deze is het altijd maar gokken waar je goed aan doet. Als je je hond fluit, dan fluit je misschien net zonder het te weten de hond bij het apport weg, als je niet fluit loopt je hond misschien wel helemaal buiten het zoekgebied. Helaas lukte het haar onder deze moeilijke omstandigheden niet om de duif te vinden en dat was vreselijke pech, aangezien ze verder prachtige punten had gescoord. 75, 85, 100, 100 en 100 punten. Het is niet anders, maar we zijn tevreden naar huis gegaan.

20 augustus 2016

Opnieuw een mooie B voor Hera

Vanochtend waren we op wat een van de mooiste SJP’s van Nederland moet zijn, namelijk op Sterkenburg in Langbroek. In de ochtend ging Hera geweldig van start, maar later besloot ze dat er genoeg van had en begon slordig te werken wat ineens een heleboel punten kostte. Bleef over een nette B van 72 punten. Het kon beter, maar het is nog steeds een mooi diploma.

13 augustus 2016

De eerste SJP van 2016

B Tull 2016

Vandaag hadden we onze eerste Standaard JachthondenProef van 2016 in Tull en ’t Waal (Utrecht). En niet zonder succes: amper twee maanden nadat alle pups naar hun nieuwe eigenaars zijn vertrokken en met veel minder training dan we dit seizoen hadden willen volgen heeft Hera het echt geweldig gedaan: twee achten en zes tienen. En zo zijn we met een B-diploma met 76 punten weer naar huis gegaan. En we zijn trots!

16 juli 2016

Op bezoek bij Faty BP (Bindi) en Gerd BP (Gust)
Tess. Bindi en Gust...

Tess. Bindi en Gust…

Omdat wij onmogelijk meer dan één pup langer kunnen aanhouden voordat zij naar het buitenland mogen, mag Gust bij tante Bindi en tante Lidewij en hun baasjes logeren tot hij naar zijn nieuwe eigenaars in Vlaanderen kan. Gust is in de best mogelijke handen en vindt het leven erg leuk. Vandaag zijn we op bezoek geweest en het was leuk om broer Gust en zusje Tess weer even samen te zien. Ravotten, keten en donderjagen was het, en aan het eind van de dag waren beide kleuters volledig gevloerd. Het was dan ook een rustige nacht.

Bindi lapte het de andere dag ondanks alle drukte en een blessure om een fraai B-diploma te behalen tijdens een diplomadag van Federatie Hondensport Nederland! Goed gedaan!

15 juli 2016

Nieuwe titerbepaling voor Tess…

Drie weken na de eerste titerbepaling is vandaag opnieuw gekeken of het al zinvol was om Tess te vaccineren. De parvostip bleek iets lichter te zijn geworden ten opzichte van drie weken geleden, maar er bleken nog voldoende antilichamen aanwezig te zijn, dus was het advies om nu nog niet te vaccineren en over drie weken opnieuw te titeren. Het is interessant om te zien hoe lang ze dus nog blijkt te ‘profiteren’ van de immuniteit die zij van haar moeder mee heeft gekregen!

3 juli 2016

Alles is weer (bijna) bij het oude…

Voor zover je daar van kunt spreken nadat er zomaar een geliefd en markant lid van de roedel is weggevallen is alles hier weer bij het oude. Alle pups zijn uitgevlogen en wij blijven nog een poosje op Gaya BP (Tess) passen, die over enige tijd naar het buitenland zal vertrekken. Alle pups hebben inmiddels hun draai gevonden in hun nieuwe huis en we wensen alle pups en hun nieuwbakken eigenaars heel veel geluk en succes toe voor de komende (en hopelijk vele) jaren!

22 juni 2016

Vaccinatie op maat voor de pups!
Alle titerstaaltjes worden netjes in de paspoortjes geplakt. Een hele administratie!

Alle titerstaaltjes worden netjes in de paspoortjes geplakt. Een hele administratie!

Wat in dit geval betekende dat er nog niet gevaccineerd hoefde te worden. Door middel van titerbepaling hebben we laten onderzoeken of onze pups al gevaccineerd moeten worden, of dat de immuniteit die ze van hun moeder meekregen nog hoog genoeg was. Dit laatste bleek het geval, dus was vaccinatie op dit moment nog niet nodig.

Voor uitleg over vaccineren op maat: KLIK HIER

17 juni 2016

Dag lieve, lieve Moustache…

Moustache

Vandaag hebben we de moeilijkste beslissing van ons leven moeten maken en afscheid genomen van onze lieve Moustache. Stamvader van onze kennel, mijn droom en mijn leven tegelijkertijd. Veertien en een half jaar zijn we samen geweest, zoveel gezien, zoveel beleefd… Moustache leeft voort in zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. We hebben oneindig veel van hem gehouden en hebben hem, hoeveel pijn het ook deed, in liefde losgelaten. Hij was op, en we hebben een besluit genomen nu het nog waardig was en voordat het lijden zou worden.

Lieve, lieve Moustache, wat zijn we bevoorrecht geweest dat we jou in ons leven mochten hebben. Jij en ik, ik was jouw vrouwtje, jij was mijn hond. Voor altijd in ons hart, maar wat zullen we je verschrikkelijk missen. Dag lieve Mous, bedankt voor alles.

31 mei 2016

SuperCeetje

Vanmiddag was ik hondenfoto’s maken voor bij een artikel. Een goede hond apporteert alles en Cedra die als back-up aanwezig was stelt wat dat aangaat echt nooit teleur.

SuperCee (1)

Krant…

SuperCee (2)

Apporteerblok…

SuperCee (3)

Blikje bier…

SuperCee (4)

Vrouwtjes sleutelbos…

SuperCee (5)

Twee waterdummy’s…

SuperCee (6)

Dummy…

SuperCee (7)

Fazantdummy…

23 mei 2016

Portretjes van de pups

De pups zijn nu twee weken oud, hebben (als ze er zin in hebben) hun oogjes open en beginnen nu echt op hondjes te lijken… Tijd voor wat portretje dus!

Voor wie meer wil zien, op onze Facebookpagina staan nog veel meer foto’s en filmpjes van de pups en deze zijn ook te bekijken als je geen facebookaccount hebt.

G-nest P1

G-nest P2

G-nest P3

G-nest P4

G-nest P5

G-nest P6

G-nest P7

13 mei 2016

Cedra wereldberoemd!

 

activyl_funkce_1

In 2011 ben ik met Cedra op een roadtrip door Frankrijk geweest om foto’s te maken voor de campagne van een nieuw middel tegen vlooien en teken. Er was ook nog een andere hond met haar eigenares mee, en wat hebben we een geweldige week gehad! We waren in de veronderstelling dat de campagne uiteindelijk werd afgeblazen en dat de foto’s nooit gebruikt waren. Groot was dan ook de verrassing toen vandaag bleek dat de foto’s wel degelijk gebruikt zijn in folders met productinformatie. En dat niet alleen: die zijn zelfs in diverse talen uitgegeven, waaronder in het Tsjechisch! En zo is onze Cedra uiteindelijk toch nog een wereldberoemd fotomodel gebleken… Hier kun je complete folder en de andere foto’s zien

10 mei 2016

Hera heeft puppies!

G-nest (44)

Dinsdagavond zijn na met een vlotte bevalling Hera’s pups geboren: vier reuen en drie teven. Hera is een ontzettend goede moeder, alert en zorgzaam, maar wel heel relaxed. De pups drinken allemaal goed en alles ligt er tevreden bij.

Alle pups zijn reeds verzegd

 

13 april 2016

Hera is drachtig!
Echo Hera

Echofoto, waarop een van de pups zichtbaar is…

Vandaag hebben we een echo laten maken, en zoals we al vermoedden is Hera drachtig. De pups van Hera en Dyk worden halverwege mei verwacht. We kijken er ontzettend naar uit!

17 maart 2016

Hera is gedekt

HeraStandFok

Dyk z Oslavského doli

Gisterenavond zijn we thuisgekomen uit Tsjechië, waar Hera is gedekt door de prachtige en getalenteerde reu Dyk z Oslavského údolí. Als alles goed is gegaan verwachten wij halverwege mei weer pups. Meer info

11 februari 2016

Artikel Tsjechische jachthondenproeven online!

HeraHondenwereld

Het heeft even geduurd, maar ik heb eindelijk het artikel dat ik in 2014 voor het tijdschrift De Hondenwereld schreef over de Tsjechische jachthondenproeven voor continentale staande jachthonden bewerkt en online gezet. Hierin staat op een rijtje welke proeven men kent, en waar alle afkortingen voor staan.

Het artikel is hier te vinden: KLIK

19 januari 2016

Tweemaal HD-A
Dyk is HD-vrij!

Dyk is HD-vrij!

Sep is HD vrij

Sep is HD vrij

Het heeft allemaal even wat langer geduurd, maar de HD-uitslagen waar we op zaten te wachten zijn eindelijk binnen. Gisteren kwam de officiële HD-uitslag van de reu die wij op het oog hebben voor ons volgende nestje binnen, en dat was een keurige A. Vanmiddag kwam de uitslag van Hera’s broer Ezar (Sep) binnen, en dat is eveneens een A. We zijn er erg blij mee, want de drie honden uit ons E-nest die geröntgend zijn, zijn dus alledrie vrij bevonden van heupdysplasie. Een bevestiging dat we het als fokkers goed gedaan hebben. Sep zal binnenkort worden toegevoegd aan de Nederlandse foklijst.

18 januari 2016

Goed nieuws!
Sneeuw 2016

VLNR: Moustache, Hera, Tara, Cedra

Sinds een paar jaar doet onze dierenarts af en toe een APK bij Moustache, gewoon om even zeker te weten dat alles nog in orde is, of dat er misschien her en der wat extra zorg nodig is. Het is tenslotte een seniorhond, en meten is nou eenmaal weten. Vanmorgen belde de dierenarts met de uitslag van het bloedonderzoek, en alles was dik in orde: nierwaarden waren iets verbeterd in vergelijking met vorig jaar, dus dat is allemaal stabiel. Hartje doet het ook allemaal nog uitstekend, en de dierenarts vond zijn conditie voor een hond van zijn leeftijd en formaat bijzonder goed. Ergo: Moustache kan nog wel eventjes mee! Vanmiddag hebben we het er dus maar van genomen in ons winterse bos.In zijn eigen tempo loopt Moustache op zijn nog prima één of anderhalf uur mee en geniet daar zichtbaar van.

4 januari 2016

Gelukkig nieuwjaar!

5C5U0071

Het nieuwe jaar is begonnen, er staat weer genoeg op de planning en we kijken uit naar Hera’s eerste nestje, dat we in mei van dit jaar hopen te mogen verwelkomen.