Nieuws 2022

28 augustus 2022

Izarra Nova Best of Breed in Rotterdam

Lief diertje, zo braaf en onverstoorbaar!

Vandaag had Nova haar eerste grote hondententoonstelling in Rotterdam. Ze keek haar ogen uit, zoveel honden! De ring had een gladde vloer waardoor de honden niet echt lekker konden lopen, maar desondanks deden we ons best. De keurmeester was vriendelijk en geduldig en maakte het daarmee voor Nova ook tot een goede ervaring. Ze was heel erg enthousiast over Nova.

“Needs more training for the showring. Overall shape and size is good. Good teeth, corect bone, good texture of the coat. 1 Excellent CAC/CACIB/BOB”

Nova moet inderdaad nog verder uitzwaren en ervaring in de showring opdoen, maar de keurmeester vond haar een hondje met heel veel kwaliteit: een prachtige vacht en een heel fijn karakter. Nova kreeg een beoordeling 1 Uitmuntend, CAC-CACIB en werd tevens Beste van het Ras (Best of Breed). Wij zijn er trots op!

20 augustus 2022

Igone (Chiva) behaalt 2U op de clubmatch

Chiva (Igone Bohemská perla)

Vandaag was de jaarlijkse kampioenschapsclubmatch van de Nederlandse rasvereniging. Chiva deed mee in de jongehondenklasse, en werd daar beoordeeld met een 2e plaats uitmuntend.

Het keurverslag was bijzonder lovend: Chiva heeft haar tijd nog nodig om uit te zwaren, maar heeft alles in zich om een perfecte rasvertegenwoordigster te worden!

“60 cm, 19 mnd jonge teef. Fraaie jonge teef. Zeer rastypisch hoofd en expressie. Scharend gebit. Waarneembare voorborst. Mag in lichaam uitzwaren. Voldoende gehoekt. Harde beharing, mooi garnituur. Mooi gangwerk. Vriendelijk ringgedrag. 2 Uitmuntend”

3 augustus 2022

Fotoshoot met de honden

Nova, Hera en Cedra
Grimm (Valerio v.d. Vernaburg)
Seppl
Nova, Grimm, Hera en Cedra
Nova
Onze voetzoeker Seppl
Hera en Grimm

We hadden vandaag een fotoshoot, niet zozeer van de honden, maar wel mét de honden en daar kwamen fraaie plaatjes uit die te mooi zijn om hier niet te delen. Met dank aan Agnes, die ons allemaal zo prachtig op de kiek heeft weten te zetten!

3 augustus 2022

Chiva (Igone BP) ook embark getest

Ook Chiva is embark getest. Ik was ontzettend benieuwd, want omdat bij Embark het inteeltcoëfficient (COI) op genetisch niveau wordt berekend, kan het per individu nog wel eens verschillen, ook al zijn honden misschien nestgenoten. Chiva bleek echter dezelfde resultaten te hebben als Nova: een COI van 11%, en dus iets onder het rasgemiddelde. Daarnaast is Chiva net als Nova vrij van DM en HUU en ook vrij van alle andere aandoeningen waarop wordt getest. Heel erg goed nieuws dus, en ik ben erg blij dat Chiva’s eigenaar de moeite heeft genomen om deze test te doen!

18 juni 2022

Nova’s embark testresultaat bekend!

Vandaag kwam het bericht dat Nova’s testresultaat bekend is: zij blijkt vrij te zijn van alle 219 aandoeningen waarop wordt getest!
Zij is DM-vrij, HUU-vrij en homozygoot voor furnishing. Dit betekent dat zij beide aandoeningen niet aan haar eventuele nakomelingen zal doorgeven, homozygoot voor furnishing betekent dat haar eventuele nakomelingen niet kortharig zullen zijn.

Marieke van Dijk van Cesky fousek kennel “De Malushoeve” en ik hebben besloten om al onze potentiele fokdieren vanaf nu Embark te laten testen. Meten is immers weten, en wij zijn er van overtuigd dat we daarmee kunnen en moeten bijdragen aan de instandhouding van de gezonde Cesky fousek!

Sinds een paar jaar bestaat er de mogelijkheid om via Embark DNA-testen bij honden af te laten nemen. Het is dankzij deze mogelijkheid dat er recent een aantal dingen binnen het ras aan het licht zijn gekomen die aandacht vragen. Meer hierover is te lezen op deze pagina:

Fokken nieuwe stijl: DNA-testen

18 juni 2022

Inna 4e uitmuntend

Inna heeft vandaag deelgenomen aan de kampioenschapsclubmatch in Náměšť na Hané, Tsjechië. Keurmeester was ing. J. Havlát, die tevens fokker en fokadviseur is in Tsjechië. Een raskenner bij uitstek! De concurrentie was groot en ondanks dat Inna nog maar 17 maanden is, liep zij in de openklasse, samen met nog 8 andere teven. De keurmeester prees Inna’s staartdracht, die mooi horizontaal is in actie. Omdat ongecoupeerde honden in Tsjechië nog steeds een zeldzaamheid zijn, was dat leuk om te horen. Uiteindelijk werd Inna als 4e geplaatst met Uitmuntend en een fraai keurverslag:

“Height 58 cm, dentition full, scissor bite, light brown eye, noble white female, typical head, expressive furnishings, adequate chest and forechest, firm topline, adequate rear, tail lower set and carried, standard coat, good condition, 4 excellent”

Ik heb vorig jaar een goed hondje naar haar moederland willen laten gaan, en ik ben trots dat het niet onopgemerkt is gebleven!

5 juni 2022

Igone (Chiva) prachtig op de foto gezet!

Chiva is prachtig op de foto gezet door de broer van haar eigenaar. Wat een plaatje is ze!

Ik word hier als fokker blij van: baas en hond die zichtbaar zo gek op elkaar zijn!
Chiva (Igone Bohemská perla)

4 juni 2022

Hera op de kinder working test

Vandaag startte Hera in een wedstrijd die ze nog niet eerder had gehad: de kinder working test!
Dit is een ontzettend leuke meervoudige apporteerproef voor kinderen. Het is weliswaar een wedstrijd, maar plezier voor kind en hond staan centraal en het is ontzettend leuk om te zien!

Ik heb zelf geen kinderen, dus ik was er nooit eerder geweest, maar ons nichtje Fenn vond het leuk om er aan deel te nemen, en omdat Hera zo betrouwbaar en ervaren is mocht ze met Hera meedoen. Fenn heeft Hera heel goed voorgejaagd, en als Fenn het even niet wist, dan wist Hera wel wat ze moest doen. Hera zal je echt nooit in de steek laten en dat deed ze vandaag dus ook niet. Ze vormden een prachtig team en Hera was ook echt samen met Fenn aan het werk.

Fenn en Hera kwamen net niet in aanmerking voor een podiumplaats, maar ze hebben het samen hartstikke goed gedaan en we zijn dan ook hartstikke trots op allebei!

20 mei 2022

Cedra onder het mes

Eergisteren was geen beste dag: onze lieve Cedra had een raar plekje dat nauwkeuriger onderzocht moest worden en daarvoor zag de dierenarts helaas geen andere manier dan het onder narcose te doen. Cedra is inmiddels op hoge leeftijd, dus dat was niet geheel zonder risico. Als ze dan toch onder zeil moest hebben we ook de talgbult op haar rug laten verwijderen. Die veroorzaakte wel enig ongemak, maar we vonden het risico van narcose te groot om haar speciaal daarvoor onder zeil te brengen. Na een ochtend stress kwam dan toch het telefoontje van de dierenarts dat we haar weer op mochten halen. Ze is goed uit de narcose gekomen, is weer alert en actief en volop aan het schooien. We hopen dat ze nu weer verder in goede conditie van haar actieve pensioen kan blijven genieten!

15 mei 2022

Igone geslaagd voor de jachtaanlegtest

Vandaag nam Chiva (Igone Bohemská perla) deel aan de jachtaanlegtest, georganiseerd door de Nederlandse rasvereniging. Ze is op alle punten geslaagd en kreeg mooie beoordelingen van de keurmeesters. Ze jaagt doelgericht, kwam duidelijk tot voorstaan op het gekooide wild, is uiteraard schotvast en vormde een mooi team met haar eigenaar. Tijdens de exterieurbeoordeling werd haar rastypische hoofd opgemerkt en de keurmeester merkte Igones fijne en stabiele karakter op. Als fokker maakt me dat blij en trots, want dit is wat ik voor ogen heb in mijn fokkerij: goede, rastypische honden met een goed karakter die hun oorspronkelijke taak nog altijd kunnen uitoefenen!

7 mei 2022

Met de honden in de bergen…

Hera en ik
Cedra
Hera
Izarra Nova
Cedra (14,5) en Seppl (13,5) tijdens een lunchpauze

Na afloop van de VJP hebben we een fantastische vakantie in de bergen gehad. Samen met de hele familie en al onze 6 honden hebben we genoten van elkaars gezelschap, van de omgeving en prachtige lange wandelingen gemaakt. Ook onze lieve oude Cedra was er uiteraard bij, en ondanks haar hoge leeftijd van 14,5 liep zij nog blij wandelingen van 10 km met ons mee. Het is een geweldige rijkdom om zo lang samen met je hond op te kunnen trekken!

30 april 2022

Inna behaalt de VZ

Inna en haar baas
De puntenlijst

Terwijl wij temidden van de Duitse velden stonden, liep Inna samen met haar baas in Tsjechië de OMS/ZV (Zkousky Vloh), en ook zij konden aan het einde van de dag een certificaat in ontvangst nemen. Wat een knappe hondjes allebei!

30 april 2022

Nova behaalt de VJP

“Hebben we goed gedaan, hè baas?”
De puntenlijst

Vandaag heeft Nova samen met de baas de Verbands Jugendprüfung (VJP) met succes afgelegd. Het was een eind uit de buurt, maar omdat we toch al op pad waren naar ons vakantieadres lag het voor ons op de route. Op het volgen van het hazenspoor heeft ze wat punten laten liggen, maar na het afgelopen jachtseizoen is ze ook wel wijs genoeg om te weten wat zinvol is en wat niet. Voor de overige onderdelen hadden zij en de baas overal volle bak. Ik ben trots op allebei!

21 april 2022

Nova als lampenkap…

Nova heeft haar voetzooltje beschadigd, er is een klein plakje eelt vanaf, maar dat doet natuurlijk pijn, dus dat mag snel genezen. Om te voorkomen dat ze het nog verder kapot gaat sabbelen moet ze voorlopig maar even een kraag om zodat het goed aan de lucht kan genezen. Ze accepteert het braaf, maar ze vindt het maar niks!

17 april 2022

Paaswandeling 2022

vlnr: Grimm, Nova, Seppl, Hera en Cedra

Niet te doen om met zo’n strakblauwe lucht en scherp zonlicht een beetje knappe foto’s te maken, zeker niet wanneer de honden daar eigenlijk helemaal geen zin in hebben. Dit was precies de enige foto waarop onze teckel Seppl nog volledig opstaat. Hoe dan ook… We hebben genoten van de paasdagen! Heerlijke wandelingen gemaakt en amper andere mensen tegengekomen, hoe bestaat het!

14 april 2022

Ondertussen, in Moravië… Inna op de kansel

Inna houdt scherp in de gaten of er nog wat voorbijkomt
En zo zitten baas en hond er samen helemaal goed bij!

Ik kreeg net deze leuke foto’s vanuit Moravië: Inna en haar baas zitten samen op de kansel te kijken of er nog wat voorbijkomt. Wat heeft dit mooie meisje toch een prachtig leven gekregen daar in Tsjechië!

24 januari 2022

Nova jarig!

En ineens is er dan een jaar voorbijgevlogen en viert Nova alweer haar eerste verjaardag! Gefeliciteerd, en uiteraard ook voor Igone (Chiva), Iduard (Ido), Ixion (Borre), Inna en Iva (Ezra)! Dat jullie allemaal maar mooie en knappe jachthondjes mogen worden, en blijven!

4 januari 2022

Dag lieve Felix…

Vandaag kreeg ik het verdrietige bericht dat Felix was overleden.
Felix heeft zijn 8e verjaardag niet meer mogen vieren, en dat is natuurlijk veel te jong om afscheid te moeten nemen van je hond. Hij is door zijn baas in de tuin gevonden, en lijkt te zijn vergiftigd…