Over mij

Hi, leuk dat je mijn website hebt gevonden!
Ik ben Anna, liefhebber, eigenaar, voorjager en fokker van de Cesky fousek.
Met mijn man en onze honden woon ik in Limburg. We hebben twee Cesky fouseks en een Duitse wachtelhond.

BeginnersA6

Toen ik in 2000 mijn toenmalige partner leerde kennen kreeg ik diens Drentsche Patrijshond Tobias er bij. Na een aantal jaar wilden we er graag een hond bij, en toen we de Cesky fousek eenmaal hadden ontdekt waren we er snel uit. Niet lang daarna kwam onze eerste Cesky fousek Moustache dan ook bij ons wonen. Moustache was alles dat wij in een hond zochten en al snel kwam de wens op een nakomeling van deze hond. In 2005 hebben we daarom de onverwante teef Tara (Gerda z Těšínovských buků) geïmporteerd, en deze twee honden zijn de stamouders van Kennel Bohemská perla geworden. Tijdens ons huwelijk hebben wij in totaal 5 nesten gefokt waaruit wij de teven Cedra en Era (Hera) Bohemská perla hebben aangehouden. Nadat wij uit elkaar gingen heb ik Cedra en Hera meegenomen. Daarna heb ik mijn kennel alleen voortgezet.

Mijn honden maken een belangrijk deel uit van mijn dagelijks leven, een hond heb je immers niet alleen maar om je vrije tijd mee in te vullen, daar hoor je mee samen te leven. En dat doen we dan ook!  Naast de training in diverse disciplines zijn we iedere dag in het bos te vinden. Mijn man heeft een jachtakte, en wij jagen alletwee de honden voor, zowel op wedstrijden als in de praktijkjacht. Al onze honden zijn bejaagd, in binnen- en buitenland, en werken zowel voor als na het schot.

Ik heb niet de ambitie de grootste kennel te zijn, noch wil ik per se veel nesten fokken. Ik wil goede, gezonde en rastypische honden fokken, en ga voor kwaliteit, niet voor kwantiteit.

De lat ligt voor mij ontzettend hoog, en bij iedere combinatie die ik maak stel ik mezelf de volgende vragen:

– Zijn de beide honden op alle punten rastypisch?
– Vullen de beide honden elkaar aan?
– Is deze combinatie waardevol voor de ceskyfousekpopulatie? Zowel op korte als lange termijn?
– Voldoen de beide ouderdieren aan wat ik noodzakelijk acht voor een jachtgebruikshond? Zowel qua aanleg als karakter?
– Zou ik zelf een pup uit deze combinatie willen hebben?

Pas als ik op al deze vragen volmondig “ja” kan zeggen besluit ik om een dekking door te laten gaan.

Het fokken is voor mij geen hoofddoel, maar een hobby naast het werken met de honden.
Dat fokken voor mij niet op de eerste plaats staat, betekent niet dat fokken iets is dat ik er maar bij doe. Integendeel zelfs: ik stop bijzonder veel energie in het fokken van een nest pups, en zoals gezegd gaat kwaliteit gaat bij mij ook voor op kwantiteit. Ik heb me al jarenlang uit en te na verdiept in het ras, in bloedlijnen, en in achtergronden. Ik beschik over een zeer uitgebreide database met informatie over ons ras. Deze heb ik in de loop van jaren aangelegd, en deze bevat een schat aan informatie over het ras. Ik raadpleeg deze database wanneer ik weer van plan ben om een nestje te fokken, en doe dit ook voor andere fokkers waarmee ik regelmatig contact heb.

Ik wil gezonde en goede allround jachtgebruikshonden fokken, die rastypisch zijn in uiterlijk, maar vooral in karakter! Ik hoop dat je op mijn website antwoord kunt vinden op allerlei vragen, en mochten er toch nog vragen over blijven, dan kun je me altijd een mailtje sturen of even bellen. Ik geef graag antwoord op alle vragen.

Anna van den Berg