Als er pups zijn

De pups worden bij mij in huis geboren, en blijven daar ook tot ze naar hun nieuwe eigenaars gaan.

Na de geboorte, als ik weet hoeveel teefjes en reutjes er zijn ga ik de belangstellenden benaderen op basis van match: Hierbij gaan jagers/voorjagers en (aspirant) fokkers voor op belangstellenden die die aspiraties niet hebben. Ik selecteer mijn fokdieren immers op hun werkeigenschappen en hun nakomelingen zijn dan ook allemaal werklustige hondjes die ik het actieve leven gun waar ze voor geboren zijn.
In de weken die daarop volgen gaan we in overleg met elkaar kijken welk pupje het beste bij welke baas (en andersom).
Week 1 en 2:

Week1AWeek1B

Voor de rust van de teef en de pups ontvang ik de eerste twee weken nog geen bezoek. De pups worden iedere dag gewogen om hun ontwikkeling te kunnen volgen. Hiermee wennen ze alvast aan het gevoel van handen die hen vasthouden, en raken ze vertrouwd met onze geur. Ik maak in de tussentijd veel foto’s en filmpjes die ik op facebook of op mijn website publiceer zodat iedereen toch een beetje kan meekijken met hoe het met de pups gaat.

Week 2:

Week2AWeek2B

Rond de leeftijd van twee weken gaan de oren en ogen van de pups open. Dit is altijd een mooi moment, omdat vanaf dat moment interactie tussen de pups en ons ontstaat.

Week 3 en 4:

Week3-4AWeek3-4B

De pups beginnen ondernemend te worden, en gaan hun omgeving onderzoeken. Vanaf dit moment is bezoek ook welkom om kennis te maken met de pups. De pups drinken nog steeds bij hun moeder, al worden de zoogperiodes steeds korter en de tijd tussen de zoogbeurten steeds langer. Rond deze tijd begin ik met bijvoeren. Als ze rond de 4 weken oud zijn krijgen de pups en de volwassen honden een wormkuur. Vanaf 4 weken mogen de pups af en toe in de woonkamer bij de volwassen honden kijken, waar ze qua socialisatie een heleboel van leren.

Week 5:

Week5AWeek5B Week5CWeek5D

De pups gaan nu echt op hondjes lijken, en behalve hun uiterlijk begint ook hun karakter een beetje zichtbaar te worden. Ze gaan meer en meer met voorwerpjes slepen, en ik bied de pups regelmatig wild in de vorm van vlerken of geprepareerde vellen aan.

Week 6:

Cedra6wkn1Cedra6wkn2

De pups beginnen nu echt hebberig te worden op het wild, en proberen het elkaar af te pakken.
In deze week krijgen de pups weer een wormkuur, en een paar dagen daarna laat ik de eerste titerbepaling doen. ik neem de pups en hun moeder mee naar de dierenarts. Dit is een prachtige gelegenheid om de pups een positieve ervaring op te laten doen met een autoritje. En daarnaast een positieve ervaring met de dierenarts zelf. Ook neem ik ze vanaf nu regelmatig in de doggyride mee naar het bos. Ik zorg dat de pups kennis maken met veel (bekende en betrouwbare!) honden, mensen en situaties.
Tussen de 5e en 6e week worden meestal de definitieve keuzes gemaakt, en weet iedereen welk hondje hij krijgt.

Week 6 en 7:

Week6-7AWeek6-7B
Ergens tussen de 6e en 7e week worden de pups gechipt, en als ze 7 weken oud zijn mogen ze door hun nieuwe eigenaars opgehaald worden. Ik laat de pups verspreid over de week ophalen, afhankelijk van de grootte van het nest tot maximaal 2 pups tegelijk op een dag.
Dit is om te zorgen dat hun moeder niet onrustig wordt wanneer ze merkt dat er pups ‘missen’.

Als de pups weg zijn…:

Ik streef ernaar om de stambomen van de pups persoonlijk naar hun nieuwe eigenaars te brengen. Dit doe ik bij voorkeur wanneer de pups al een paar maanden bij hun nieuwe eigenaars wonen, en hun draai hebben gevonden. Het is zeer zeker geen bezoek om de nieuwe eigenaars te ‘controleren’, maar vooral omdat ik het erg leuk vind om ‘mijn pups’ en hun nieuwe eigenaars weer eens te zien. Daarnaast vind ik de stamboom een te belangrijk en waardevol document om per post te versturen.

Tijdens het verdere leven van de door mij gefokte honden blijf ik graag op de hoogte van het wel, maar ook het wee van de honden. Ik sta te allen tijde klaar wanneer er problemen zijn, en zal proberen te helpen indien nodig.