Als er pups zijn

De pups worden bij ons in huis geboren, en blijven ook bij ons in huis tot ze naar hun nieuwe eigenaars gaan.

Week 1 en 2:

Week1AWeek1B

De pups komen ter wereld in onze bijkeuken. Zo liggen ze samen met hun moeder in huis, in contact met ons en de andere honden, maar toch enigszins afgeschermd. Voor de rust van de teef en de pups ontvangen wij de eerste twee weken nog geen bezoek. De pups worden iedere dag gewogen om hun ontwikkeling te kunnen volgen. Hiermee wennen ze alvast aan het gevoel van handen die hen vasthouden, en raken ze vertrouwd met onze geur. Wij maken in de tussentijd veel foto’s en filmpjes die we op facebook of onze website publiceren zodat iedereen toch een beetje kan meekijken met hoe het met de pups gaat.

Week 2:

Week2AWeek2B

Rond de leeftijd van twee weken gaan de oren en ogen van de pups open. Dit is altijd een mooi moment, omdat vanaf dat moment interactie tussen de pups en ons ontstaat. De pups krijgen met twee weken hun eerste wormkuur, en onze eigen honden worden op datzelfde moment ook ontwormd.

Week 3 en 4:

Week3-4AWeek3-4B

De pups beginnen ondernemend te worden, en gaan hun omgeving onderzoeken. Vanaf dit moment is bezoek ook welkom om kennis te maken met de pups. De pups drinken nog steeds bij hun moeder, al worden de zoogperiodes steeds korter en de tijd tussen de zoogbeurten steeds langer. Rond deze tijd beginnen we met bijvoeren. Als ze 4 weken oud zijn krijgen de pups en de volwassen honden weer een wormkuur.Vanaf 4 weken mogen de pups af en toe in de woonkamer bij de volwassen honden kijken, waar ze qua socialisatie een heleboel van leren.

Week 5:

Week5AWeek5B Week5CWeek5D

De pups gaan nu echt op hondjes lijken, en behalve hun uiterlijk begint ook hun karakter een beetje zichtbaar te worden. Ze gaan meer en meer met voorwerpjes slepen, en we bieden de pups regelmatig wild in de vorm van vlerken of geprepareerde vellen aan. Bij goed weer mogen ze zoveel mogelijk in de tuin spelen.

Week 6:

Cedra6wkn1Cedra6wkn2

De pups beginnen nu echt hebberig te worden op het wild, en proberen het elkaar af te pakken.
In deze week krijgen de pups weer een wormkuur, en een paar dagen daarna hun allereerste inenting. We nemen de pups en hun moeder mee naar de dierenarts. Dit is een prachtige gelegenheid om de pups een positieve ervaring op te laten doen met een autoritje. En daarnaast een positieve ervaring met de dierenarts zelf. Nadat ze hun eerste enting hebben gehad nemen we ze regelmatig in de doggyride mee naar het bos. Wij vinden het risico van een eventuele besmetting niet opwegen tegen de voordelen van socialisatie. We zorgen dat de pups kennis maken met veel (bekende en betrouwbare!) honden, mensen en situaties.
Tussen de 5e en 6e week worden meestal de definitieve keuzes gemaakt, en weet iedereen welk hondje hij krijgt.

Week 6 en 7:

Week6-7AWeek6-7B
Ergens tussen de 6e en 7e week worden de pups gechipt, en als ze 7 weken oud zijn mogen ze door hun nieuwe eigenaars opgehaald worden. We laten de pups verspreid over de week ophalen, afhankelijk van de grootte van het nest tot maximaal 2 pups tegelijk op een dag.
Dit is om te zorgen dat hun moeder niet onrustig wordt wanneer ze merkt dat er pups ‘missen’.

Als de pups weg zijn…:

Wij streven ernaar om de stambomen van de pups persoonlijk naar hun nieuwe eigenaars te brengen. Dit doen we bij voorkeur wanneer de pups al een paar maanden bij hun nieuwe eigenaars wonen, en hun draai hebben gevonden. Het is zeer zeker geen bezoek om de nieuwe eigenaars te ‘controleren’, maar omdat we het erg leuk vinden om ‘onze pups’ en hun nieuwe eigenaars weer eens te zien. Daarnaast vinden we de stamboom een te belangrijk en waardevol document om per post te versturen.

Tijdens het verdere leven van de door ons gefokte honden blijven we graag op de hoogte van het wel, maar ook het wee van de honden. We staan te allen tijde klaar wanneer er problemen zijn, en zullen proberen te helpen indien nodig.