Nieuws 2014

28 december 2014

Verjaardagsfeestje voor Moustache
VerjaarsfeestjeMous

VLNR: Dana, Freya, Moustache, Era, Tara, Cedra, Figo, Dina, Fox, Cedar en liggend Emir Bohemska perla

Onze lieve Moustache viert vandaag zijn 13e verjaardag. Het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat een hond zomaar zo oud wordt, zeker omdat niet alle nestgenoten van Moustache nog in leven zijn. Maar Moustache is still going strong, en dat vonden wij wel genoeg reden voor een verjaardagsfeestje. Dus hadden we met een aantal eigenaren van honden uit onze kennel afgesproken voor een lekkere wandeling op de heide. De weergoden hadden het goed met ons voor: strakblauwe lucht en stevige sneeuw. Mooier kon het niet. We hebben op de heide een wandeling gemaakt en een flesje bubbels opengetrokken. Na afloop een kop koffie of thee bij de open haard, en zo hebben we Moustache maar een mooi feestje bezorgd… Iedereen bedankt voor de gezelligheid, en op naar de volgende verjaardag!

28 december 2014

Moustache viert dertiende verjaardag

MoustacheSneeuw

Onze mooie en brave Moustache viert vandaag alweer zijn dertiende verjaardag.
Van meet af aan is Moustache alles geweest dat wij in een hond zochten, en we zijn dan ook hartstikke blij dat we al zo’n lange tijd samen mogen optrekken. Gefeliciteerd jongen!

21 december 2014

De laatste jachtdag van 2014…
HeraVoorstaan2

Muurvast voorstaand op houtsnip, er zaten er veel!

HeraVoorstaan1

HeraApportHaas

Aangeschoten haas uit de griend opgehaald

HeraApportHaas2

Zomaar ineens een heel echte sleep moeten uitwerken…

HeraApportHaas3

Maar ze deed het gewoon!

HeraApportHaas4

En zo kwam ook het aangeschoten haas binnen.

Hera en ik hadden vandaag onze allerlaatste jachtdag van dit jaar. Vanwege de uitbraak van vogelgriep was deze jachtdag al drie keer verzet, maar vandaag kon het dan toch doorgaan. Alle bieten waren al van het veld, waardoor we geen fazanten meer hebben gezien. Ondanks de felle wind liepen er toch nog veel hazen op het veld, en daar is uiteindelijk nog een deel van op het tableau gekomen. Hera heeft het ontzettend goed gedaan, ze deed een moeilijke nazoek op een aangeschoten haas, maar hij kwam binnen! Daar kreeg ze dan ook terecht alle lof voor. Het was weer een geweldige dag, en fijn dat we er ook dit jaar uiteindelijk tóch weer bij konden zijn. Harry, dankjewel!

15 december 2014

Nieuwe combinatie voor het komende nest

 

We hebben de plannen voor het eerstvolgende nest iets gewijzigd: we gaan voor een andere reu. Op de pagina ‘pups verwacht’ is alle informatie over deze combinatie te vinden.

Klik hier voor info.

14 december 2014

Hera behaalt het NL Kampioenschap op de Winner 2014

HeraWinner14

Op de Winnertentoonstelling 2014 te Amsterdam is Era Bohemská perla (Hera) beste van het ras (BOB) geworden, en hiermee heeft zij niet alleen de titel van Winster ’14 gekregen, maar ook heeft zij haar laatste CAC behaald, waarmee ze vandaag ook definitief NL. Kampioen werd. De Roemeense keurmeester was helemaal weg van Hera, en liet het volgende keurverslag opschrijven:

“Lovely, typical, rustique and elegant female. Correct proportion between muzzle and skull, feminine expression, strong neck, correct body and chest. Very elegant shape in static and movement. Correct angulation, typical coat”. 1U, CAC-CACIB, BOS-BOB

13 december 2014

De laatste jachtdag van dit jaar in België

LaatsteTableau2014België

Het was hard werken voor de honden, en de vette klei maakte het zwaar op de velden. Desondanks hebben de honden goed gewerkt, en lag er aan eind van de dag toch een aardig tableau. Tijdens de laatste drift stond de aanwezige setter in een braambosje voor, en al snel kwamen Tara en Cedra er bij. Het wild wilde echter niet in beweging komen en na een aantal minuten hield de setter het voor gezien. Tara en Cedra echter niet, maar nog steeds wilde het wild niet in beweging komen. Ik heb me dus door de bramen heengeworsteld om te kijken of er misschien een vos zou zitten. Toen ik dicht genoeg genaderd was stootte Cedra het wild dan toch uit. Toen bleek ook waarom de honden zo weinig animo hadden om uit te stoten: achter elkaar kwamen een fazanthaan, een haas en een houtsnip uit de bramen! Terwijl ik me weer uit het braambosje worstelde kwam Cedra al met de haan naar me toe. Het was een koude, vermoeiende, maar mooie dag.

7 december 2014

Aan alle eigenaren van honden uit onze kennel

 

van een aantal van jullie beschikken wij niet meer over een werkend e-mailadres.
We zouden daarom graag van zoveel mogelijk van jullie weer een nieuw e-mailadres ontvangen
via de mail, zodat we jullie ook echt allemaal een uitnodiging voor een reünie kunnen sturen.

Alvast allemaal bedankt! Anna en Lykle

7 november 2014

De Hondenwereld met rasportret CF is uit!

Op het omslag Era Bohemská perla (Hera) Foto: Alice van Kempen

De afgelopen paar jaar heeft het kynologisch magazine ‘De Hondenwereld’ landenthema’s gehad, en ditmaal was het thema Tsjechië. Deze editie bevat niet alleen een prachtig geïllustreerd rasportret van de Cesky fousek, maar ook een artikel over de Tsjechische jachthondenproeven en over de bijzondere Tsjechische kynologie. Bij het rasportret staan foto’s van Cedra en Cedar Bohemská perla, en van Cedra’s dochter Hera (Era Bohemská perla) en Bwca (Falk Bohemská perla). De bruine volwassen hond is Tica van Katja Blokland. De Hondenwereld is niet overal in de winkel te koop, maar losse nummers zijn te bestellen via:
www.dehondenwereld.com

26 oktober 2014

Cedra’s nakomelingen geslaagd voor de jachtaanlegtest!
BindiJatStand

Faty Bohemská perla (Bindi)

FereJatStand

Fox Bohemská perla (Fere)

PienJatStand

Freya Bohemská perla (Pien)

FritsJatStand

Figo Bohemská perla (Frits) die na afloop nog even met de baas langskwam…

Vandaag werd weer een jachtaanlegtest georganiseerd door de Cesky Fousek Vereniging Nederland. Ingeschreven stonden Fox (Fere), Faty (Bindi) en Freya (Pien), drie nakomelingen van Cedra en Harry ze Šimárniku. De pups uit dit nest zijn nu 7 maanden oud en blijken buitengewoon getalenteerde hondjes te zijn geworden. Allemaal zijn ze zeer werkwillig en geïnteresseerd in (veer)wild. Helaas konden Falk (Bwca), Figo (Frits) en Felix er vandaag niet bij zijn, maar we hopen hen in het voorjaar op de jachtaanlegtest te mogen zien. We zijn in ieder geval erg trots dat ondanks dat zij vandaag de jongste honden waren alledrie de deelnemende honden uit dit nest geslaagd zijn, en dus aangetoond hebben wat wij natuurlijk al lang wisten: dat zij over de gewenste (natuurlijke) jachtaanleg beschikken. Gefeliciteerd allemaal!

18 oktober 2014

Prachtige jachtdag in het Waalse

 

België181014

Cedra, voorstaand op haas

België181014-2

Cedra en Hera voorstaand op patrijs

België181014-3

Cedra respecteert het voorstaan van Hera

België181014-4

Hera staat een fazanthaan voor, iets rechts van het midden, onderaan de foto

De jacht is nu in volle gang, alle bejaagbare soorten zijn momenteel open, en dus is er veel te doen voor de honden. Het was een prachtige zonnige dag vandaag, in t-shirt en met de zonnebril op hebben we de hele dag rondgelopen. De honden hadden het vanwege de warmte niet makkelijk maar hebben prachtig werk laten zien. Hera maakte een prachtig punt op een patrijs waarvan we dachten dat het een warme plek was, helaas stopt het filmpje vlak voor het moment dat de patrijs er uit kwam, maar het toont wel hoezeer Hera gegroeid is als jachthond.
Cedra en Hera hebben hard gewerkt en tonen zich betrouwbare en bekwame praktijkhonden.

17 oktober 2014

Tijd voor wat nieuwe kiekjes van het F-nest
BwcaTrap

Bwca, wachtend tot de baas weer thuis is…  PienTrainingPien, aandachtig kijkend tijdens de training

BindiOostenrijk

Bindi in Oostenrijk

En ze doen het onzettend goed, de nakomelingen van Cedra en Harry ze Šimárniku. Het zijn stuk voor stuk werklustige, enthousiaste en snelle werkhonden die het enorm getroffen hebben met hun eigenaars. Hier een paar foto’s van Faty (Bindi), Freya (Pien) en Falk (Bwca) die in Wales woont.

5 oktober 2014

Grote jachtdag met Tara en Hera

België51014

België51014-2

België51014-3

België51014-4

Toen Hera in 2013 voor het eerst mee mocht op jacht was ze nog echt een onervaren hond. Ze liep veel achter de andere honden aan, keek de kunst af, liet het wild voor haar neus wegpakken door andere honden en was voorzichtig in haar veldaanpak. Na een seizoen mee te zijn geweest is er van dat bescheiden hondje weinig meer over. Ze jaagt zelfverzekerd en weet bliksemsgoed wat ze aan het doen is. Vandaag is ze samen met Tara meegeweest. Hoewel het lange en zware dagen zijn gaat onze Tara die volgend jaar ook alweer tien wordt nog graag mee, en ze houdt het goed vol. We zijn trots op ze!

30 september 2014

Verdrietig nieuws

EgonBPstand

Gisteren kregen we een verdrietig telefoontje dat Havel (Egon Bohemská perla) twee weken geleden is uitgebroken. Hij is daarbij een snelweg opgerend en is daar door een auto doodgereden. Havel kwam in tussen kerst en oud en nieuw 2012 bij ons terug omdat zijn eigenaars zich enorm verkeken hadden op het hebben van een hond. Hij werd gelukkig snel herplaatst en veranderde van een nerveuze en overprikkelde hond in een mooie, grote en fijne praktijkhond. Havel heeft helaas maar twee jaar oud mogen worden. We wensen de baasjes van Havel veel sterkte om dit een plekje te kunnen geven.

24 augustus 2014

Vette diploma’s voor Cedra en Hera

 

Hoewel Cedra vrijdag in Lage Mierde een goede dirigeerproef liep bleken de harde wind en de gier die nog op veld lag teveel van het goede. Hoewel ze vlak bij de duif was en op mijn territoriumsignaal ging zoeken rook ze de duif echt niet. Het bleef bij een nette B met 73 punten. Hera vertrouwde het poeltje in Lage Mierde niet en begon te stöberen. Daardoor bleef het voor haar bij een redelijk C-diploma met 45 punten. Zaterdag zijn Cedra en ik op Sterkenburg andermaal op gegaan voor A, maar ook daar bleef het gewenste resultaat helaas uit. We gingen wel naar huis met een mooie B met 75 punten. Het proevenseizoen zit er nu op, maar we zijn blij met de behaalde resultaten.

16 augustus 2014

Cedra haalt A-diploma

CedrAdiploma

Ondanks de enorme dip waar we qua training in zaten heb ik vandaag met Cedra in Tull en ’t Waal het spits afgebeten voor het wedstrijdseizoen van 2014. Ik had me eigenlijk voorgenomen om niet op te gaan voor A, maar naarmate de dag vorderde toonde Cedra haar geweldige karakter en besloten we het tóch te proberen. Het viel niet mee, er gingen 31 combinaties op en door de harde wind en de koeienvlaaien viel de ene na de andere combinatie af. Cedra had er echter zin in, en op mijn aangegeven gebaar stoof ze in één rechte lijn op het stoppunt af. Ging vervolgens perfect op de stopfluit zitten. Ze mocht door naar de duif, en nadat ze zich er van
had laten overtuigen dat ze écht door mocht ging ze op mijn handgebaar in één streep naar rechts, en liep bijna loepzuiver op de duif. Het territoriumsignaal gaf haar nog de extra bevestiging dat ze in het zoekgebied was, en toen kwam ze terug met de duif… De sleep daarna was een makkie, Cedra loopt hem altijd feilloos. Het was goed voor een prachtige A van 92 punten.

21 juni 2014

Hera wordt volwassen

HeraStand

Lange tijd is Hera een sprietige jonge hond gebleven, maar de laatste maanden is ze ineens gaan uitzwaren, en het sprietige is verdwenen. Ze is voller geworden, assertiever en ineens is ze volwassen. Een prachtige hond is ze geworden!

13 juni 2014

Fotoshoot van 8 mei online!

De prachtige foto’s die op 8 mei door Alice van Kempen zijn gemaakt zijn online gezet.

Klik hier voor de foto’s

9 juni 2014

Figo als fotomodel
FritsBos

Foto: Robert Bulten

Een toevallige ontmoeting met een fotograaf in het bos resulteerde in een spontane fotoshoot met Figo (Frits). Prachtige foto’s van een prachtig hondje! Meer foto’s, klik hier

24 mei 2014

Emir Bohemská perla res. CAC op Clubmatch CFVN

Vandaag was de jaarlijkse kampioensclubmatch van de CFVN. Vanwege het twintigjarig bestaan van de vereniging was er een bijzonder feestelijke en actieve dag georganiseerd en de inschrijvingen logen er niet om! Voor zowel de show als voor de proeven waren er in totaal zo’n zeventig honden ingeschreven. Een ongekend hoog aantal! Van onze kennel waren Car en Emír ingeschreven, Car behaalde een Zeer Goed, wat met name kwam doordat de hond eigenlijk aan een trimbeurt toe was en Emir won de jongehondenklasse, en werd uiteindelijk reserve Beste Reu, en het res. CAC. We zijn trots, Cedra won in 2010 de clubmatch, in 2013 heeft Hera gewonnen, en dat nu de volle broer van Hera het res. CAC heeft gehaald zien wij als een groot compliment. De Tsjechische keurmeester Jaroslav Havlát was zeer te spreken over Emir, en buiten de ring ook over Cedra en Hera. We blijven doorgaan op de ingeslagen weg!

17 mei 2014

De pups zijn uitgevlogen…

 

Op Falk na, die nog een tijdje bij ons zal blijven tot hij naar zijn nieuwe baas in de UK mag vertrekken, zijn nu alle pups uitgevlogen. Ze hebben het geweldig getroffen met hun nieuwe baasjes en kunnen een prachtig leven tegemoet zien. We zijn heel erg trots op dit nest. Het zijn allemaal mooie en superstabiele pups geworden met een grote werklust. Figo, Fox, Falk, Felix, Freya, Faty en Flora, op een mooie toekomst!

8 mei 2014

Regenachtige fotoshoot van Cedra en haar pups

Het wilde deze week niet echt wat worden met het weer, en de fotoshoot van vanmiddag viel daardoor jammer genoeg in het water. Toch pleit het voor de fotograaf dat ze er dan toch van die onaards mooie foto’s van heeft weten te maken!

Alle puppynieuws en foto’s zijn te vinden via

 

25 maart 2014

Tara viert haar negende verjaardag

Vandaag is het negen jaar geleden dat onze lieve Tara in Protívin (CZ) werd geboren. Afgezien van de witte haartjes in haar gezicht ziet Tara er nog altijd uit als een jonge hond, en zo voelt ze zich gelukkig ook.

24 maart 2014

Cedra’s pups zijn geboren!

Heel vroeg in de ochtend zijn Cedra’s pups geboren. Ze zijn met zeven. Het zijn één schimmelreutje en drie bruine reutjes, één schimmelteefje en twee bruine teefjes. Alle pups zijn zonder problemen ter wereld gekomen en ze zijn allemaal vlot gaan drinken. Moeder en pups maken het uitstekend. Op onze facebookpagina vind je de nieuwste foto’s, filmpjes en updates.

23 maart 2014

De laatste loodjes voor Cedra

Het is gelukkig redelijk fris weer, wat voor Cedra met haar dikke buik alleen maar prettig is. Over niet al te lange tijd zullen de pups er zijn. We zijn er hier in elk geval helemaal klaar voor!

28 februari 2014

Het belang van de juiste positie bij HD-foto’s

In dit filmpje (Klik op de foto) wordt op heel duidelijke wijze uitgelegd hoe belangrijk het is dat het maken van HD-foto’s vanuit de juiste positie dient te gebeuren. HD-foto’s maken is specialistisch werk, laat ze dan ook altijd door een specialist maken!

23 februari 2014

Hera op de Hond van het Jaar show

Omdat Hera in 2013 de clubmatch van de CFVN won kreeg zij een uitnodiging voor de HvhJ-show. Zonder uitnodiging kun je niet deelnemen, en hoewel ze met haar 19 maanden eigenlijk de concurrentie met de volwassen honden niet aan kan is het wel een eer om
aan deze show deel te mogen nemen. Zonder verwachtingen hebben we dus deelgenomen.
Hoewel ze niet in de prijzen viel zat Hera wel bij de eerste selectie van rasgroep 7, wat
betekent dat ze van de 29 honden wel bij de beste 12 zat, en dat alleen al is natuurlijk een
enorm compliment. Hera liep prachtig, en presenteerde zich heel erg goed. We zijn dus
helemaal tevreden met deze dag, en we zijn trots dat wij als enigen met een Cesky fousek
tot drie keer toe deel mochten nemen aan deze show. Dat het daarbij ook nog om door
onszelf gefokte honden gaat (Cedra in 2011 en 2012, en haar dochter Hera in 2014) is
in onze ogen een enorm compliment.

22 februari 2014

Met Hera op de ganzen

HeraGansApport

In alle vroegte zaten we weer in de polder op de ganzen. Voor Hera was het de eerste keer en voor alle zekerheid was ook Tara mee als back up voor de moeilijke apporten. Het viel niet mee, de ganzen kwam allemaal erg hoog over, en uiteindelijk was er voor de honden niet zoveel te doen. Desalniettemin heeft Hera toch een apport kunnen doen. Zonder aarzeling apporteerde ze de nog levende gans om hem direct bij mij af te leveren. Een ervaring rijker en met een gevulde wildbak zijn we weer huiswaarts gegaan.

21 februari 2014

Cedra is drachtig!

 

De echo van vanmiddag bevestigde wat we eigenlijk al wel wisten, maar nog niet hardop
wilden uitspreken: Cedra is drachtig! Eind maart worden de pups verwacht.

24 januari 2014

Cedra is gedekt

CedraHarry

HarryzSimarniku

We zijn vanavond thuisgekomen van Frankrijk, waar onze Cedra is gedekt door de werkelijk fantastische reu Kamp. Int. Kamp. Harry ze Šimárniku. Beide honden waren duidelijk van elkaar
gecharmeerd en het was dan ook allemaal vlot beklonken. Uit deze combinatie worden zowel bruine als schimmelkleurige pups verwacht. Als alles loopt zoals wij hopen zullen de pups tegen
het einde van de maand maart geboren worden. Meer info: Klik hier

22 januari 2014

HD-A voor Don Bohemská perla

 

Vandaag kwam er bericht over de HD-uitslag van Ikar (Don Bohemská perla). Beoordeling HD-A met Botafwijking 0 en Norbergwaarde 40. Beter kan niet. Wij zijn uiteraard blij te horen dat ook Ikar hiermee fokgeschikt is bevonden.

12 januari 2014

De laatste, prachtige jachtdag. Voorlopig…
JachtBelgieDivers1

Hera, wachtend tot de drift wordt aangeblazen…

JachtBelgieDivers2

Hera en Keet

JachtBelgieDivers3

JachtBelgieDivers4

JachtBelgieDivers5

JachtBelgieDivers6

JachtBelgieDivers8

Die fazanthaan zit er, dat weet ze zeker!

Vandaag hadden we onze laatste jachtdag voordat in september het nieuwe seizoen weer begint. De dag begon erg koud, en de binnenwegen waren spekglad van de ijzel. Maar  gelukkig kwam snel de zon door, en werd het een frisse maar stralende dag waarvan iedereen
met volle teugen heeft genoten. Ik had Hera meegenomen, die echt heel mooi en volwassen
werk heeft laten zien. Terugkijkend op het afgelopen seizoen kan ik zeggen dat ze enorm
gegroeid is. In het begin liep ze vooral achter Cedra, Tara en de andere honden aan en stelde
zich wat afwachtend op. Maar ze is uitgegroeid tot een zelfverzekerde jonge jachthond die al
een heel eind op weg is om een heel bruikbare jachthond te worden. Ze heeft dit seizoen
kennis gemaakt met patrijzen en houtsnippen, die ze onberispelijk voorstaat en apporteert.
Zonder enige moeite heeft ze geleerd hoe ze warm en aangeschoten wild moet apporteren en
laat het zich ook niet meer onder haar neus vandaan grissen door andere honden.
We kijken terug op een mooi, gezellig en succesvol seizoen. De komende maanden gaan we
ons weer op de training richten om in september weer vol goede zin aan te kunnen treden.

1 januari 2014

Kennel Bohemská perla wenst iedereen een gelukkig 2014
Nieuwjaarswens2014

Foto: J. Kempes

We hopen dat 2014 iedereen zal brengen waar hij op hoopt, en vooral hopen we
op veel gezondheid, liefde en succes voor alle honden en hun bazen!