Nieuws 2010

19 december 2010

Sneeuwpret!

CedraSneeuw

Er lag ineens een dik pak sneeuw, en de honden waren door het dolle heen! Niks zo fijn om in volle vaart door een sneeuwlaag heen te denderen, en lekker sneeuw te happen. Koud hadden ze het niet, de hondenvachten isoleren zo goed, dat de sneeuw er zonder smelten op blijft liggen. Cedra zag er aan het eind van de wandeling onherkenbaar uit:

11 december 2010

Een mooie jachtdag op de hazen

CedraBiesbosch1

CedraBiesbosch2

CedraBiesbosch3

CedraBiesbosch4

We hadden een uitnodiging gekregen om op de hazen te gaan. Cedra mocht vandaag mee, en ze heeft goed gewerkt. Gedurende de dag heeft ze los meegelopen over de klei, ze heeft zich uitstekend laten aansturen, en alle opkomende hazen heeft ze keurig gerespecteerd. Tot Cedra’s grote vreugde lag er nog een klein stukje met bieten, waar ze weer even kon doen waar ze voor gemaakt is: het revieren op zoek naar veerwild. Nadat de jacht was afgeblazen bleek er nog een aangeschoten haas op een akker te liggen. We zijn dus voor de nazoek terug gelopen, en ik stuurde Cedra alvast een eindje vooruit om het haas te zoeken. Net toen we even niet meer wisten wat te doen, draaide ik me om, en zag het haas stilletjes over het smalle slootje heensluipen, om zich in de kant te drukken. We waren allemaal al twee keer langs het haas gelopen zonder dat we het hadden gezien!Ik stuurde Cedra meteen langs de sloot vooruit, en nadat ze vervolgens over het slootje gestuurd was, vond ze het haas vrijwel direct. En zo kwam gelukkig ook het zieke haas binnen! Moe maar voldaan zijn we aan de nazit gegaan, en konden terugkijken op een prachtige dag! Al diegenen die aanwezig waren wil ik bedanken voor hun gezelschap, en speciaal wil ik Harry danken voor de uitnodiging!

28 november 2010

Cedra en Don Bohemská perla op de winner 2010

CedraDonWinner

Don (Ikar) was door zijn baas ingeschreven voor de winnertentoonstelling, en omdat ik beloofd had om Ikar voor te brengen had ik Cedra ook nog ingeschreven. Ikar vond het allemaal maar zozo, en wilde veel liever met de andere honden kennis maken dan dat hij zijn rondje moest lopen. Evenwel kreeg Ikar een prachtig keurverslag en een beoordeling Zeer Goed. Ikar is een mooie stoere hond aan het worden. Hij heeft net zulke ogen als zijn moeder, en kijkt met dezelfde lieve blik de wereld in. Natuurlijk is Ikar pas 10 maanden, en moet dus nog zijn vorm vinden en vaster in zijn bewegingen worden, maar hij is beslist veelbelovend. Cedra liep weer braaf haar rondje in de ring, bleef zelfs nog netjes staan in plaats van te gaan zitten, en werd door de keurmeester verkozen tot Beste van het Ras. Ze mag naast de titel Winster ’09 nu ook de titel Winster ’10 voeren.

13 november 2010

Een ochtend op de eenden

CedraEenden

Een onverwachts telefoontje gisteravond, of we mee wilden op de eenden. Op een vrije zaterdag zeg je dan natuurlijk geen nee! Ondanks de slechte weersverwachting bleef het de hele ochtend droog en de temperatuur was prima, dus het was een genoegen om door de polder te lopen. Cedra was mee, en ze heeft het keurig gedaan. Ze heeft de vele opkomende hazen keurig gerespecteerd, en heeft een groot deel van het tableau binnengebracht, waaronder ook een Canadese gans! Het was dus weer een mooie ochtend.

1 november 2010

Cedra uitgenodigd voor de Hond van het Jaarshow

HvJ-logo

BPclubm2010-5

Je maakt nog eens wat mee: met het winnen van de kampioensclubmatch heeft Cedra zich gekwalificeerd voor de Hond van het Jaarshow, georganiseerd door Cynophilia. Voor deze show is inschrijven niet mogelijk, je moet ervoor uitgenodigd worden, en kort geleden ontvingen wij deze uitnodiging dan ook per brief. Hoewel het het showen voor ons geen prioriteit heeft, vinden we het wel een eer om hier bij te mogen zijn. De meeste mensen komen hier nooit, anderen hooguit eenmaal in hun leven.

20 februari 2011 is de Hond van het Jaarshow 2010, in het Flint theater in Amersfoort.

16 oktober 2010

Cedra op de Meervoudige Apporteerproef

CedraMAP

Van uitslapen na een vermoeiende jachtdag was geen sprake, we moesten er alweer vroeg uit om deel te nemen aan een MAP. Al dat wachten tussen de proeven door is vermoeiend, en door het gure weer had iedereen het erg koud gekregen. Na de voorlaatste proef is Cedra dan ook op schoot gekropen, en in een diepe slaap gevallen. Voor de laatste proef moest ik haar wakker maken, en ze toonde haar karakter door ook de laatste proef uit te voeren alsof het de eerste was die dag. Door een voorjagersfout hebben we helaas geen diploma gehaald, maar aan Cedra heeft dat beslist niet gelegen, zij heeft zich 100% ingezet en verdient alle lof! Na de laatste proef, waarbij ze te water moest, zijn we direct naar huis gegaan om weer op temperatuur te komen. Ook al is het dit keer niet gelukt om een diploma te halen, ik kijk toch terug op een geslaagde dag waarbij we alletwee een weer een hoop geleerd hebben.

15 oktober 2010

De eerste jachtdag

TaraPiershil1

 

TaraPiershil3

TaraPiershil4

15 oktober, de opening van het jachtseizoen…
We kregen een uitnodiging om mee te gaan, en vanwege de verwachte fazanten wilde onze gastheer graag een ervaren staande hond mee hebben. Tara was vandaag de gelukkige, en zij heeft ons niet teleurgesteld. De meeste fazanten hadden voor vandaag blijkbaar andere afspraken in hun agenda staan, want er waren er niet zoveel als verwacht. Tara had dan ook feilloos door dat ze geen fazanten meer zou vinden, en besloot haar aandacht dan maar te richten op de hazen, die er wel in ruime getale waren. Tijdens de voorlaatste drift in de selderij, die het vanwege de sterke geur niet makkelijk maakte voor de honden, deed Tara een haas op, dat er stilletjes vantussen wilde sluipen achterlangs de drift uit. Evenwel wist zij het haas met veel autoriteit vast te zetten, en stond het muurvast voor tot de geweren kwamen. Ondanks het slechte weer hebben we uiteindelijk een geweldige dag gehad! Jos, heel erg bedankt voor de uitnodiging, en alle anderen die aanwezig waren wil ik bedanken voor deze mooie dag!

22 september 2010

Cedra kan de boom in 

DummyBoom

DummyBoom2

DummyBoom3

DummyBoom4

DummyBoom5

DummyBoom6

DummyBoom7

DummyBoom8

Cedra apporteert heel erg graag, en linksom of rechtsom: maar het zal binnenkomen!
Ze is erg behendig, en geen uitdaging is te groot om het apport te halen. Om de training weer eens wat spannender te maken had ik vanmiddag een dummy in de boom gehangen. Altijd interessant om te zien hoe een hond zoiets oplost. Cedra was er snel uit: gewoon de boom in, en die dummy pakken…

5 september 2010

De polder in met Dina Bohemská perla
DinaBP5

Asha2

Asha3

Asha4

Op deze mooie nazomerdag zijn we bij Dina Bohemská perla (Asha)en haar baasjes geweest. Asha is een mooie grote meid geworden, met een lief karakter, en een enorme jachtpassie. Haar baas is zeer lovend over haar werklust en intelligentie, dus Tara heeft overduidelijk haar jachteigenschappen doorgegeven. Ondanks de frisse zeewind die er stond hebben we een lange wandeling in de polder gemaakt. De blauwe lucht en de voorbij drijvende wolkenpartijen zorgden voor typisch ‘Hollandsche vergezichten’ en leverden mooie foto’s op. De honden hebben volop gerend en gespeeld, en Asha zal net als onze eigen honden, vermoedelijk de hele avond geslapen hebben.

21 augustus 2010

Cedar Bohemská perla behaalt een KNJV-C diploma

CedarKonijn

Vandaag hebben Cedar en zijn baas op de KNJV-proef op het landgoed Sterkenburg een
C-diploma behaald, met 45 punten. Dit was goed voor een tweede plaats. Een prachtig en verdiend resultaat na al die training, en wij zijn dan ook hartstikke trots op Cedar en zijn baas! Van harte gefeliciteerd!!!

15 augustus 2010

Op bezoek bij Dana Bohemská perla

DanaBP2DanaBP4

Vandaag zijn we op bezoek geweest bij Dana (Dasha) en haar vrouwtje, en de ouders van Dasha’s vrouwtje. We werden enthousiast begroet door de blij springende en kwispelende Dasha, die bleek te zijn uitgegroeid tot een flinke meid, met een bijzonder zacht en lief karakter.
Het is een intelligent hondje, en blijkt net als haar moeder een echt knuffeldier te zijn!

27 juli 2010

Leven als Don in Frankrijk

IkarVakantieFrankr1 IkarVakantieFrankr2 IkarVakantieFrankr3 IkarVakantieFrankr4

Vandaag kregen we een aantal leuke foto’s van Don (Ikar) die met zijn baasjes en ‘grote zus’ Alma mee is geweest naar Frankrijk. Ikar heeft in Frankrijk ontdekt hoe geweldig het is om te zwemmen, en op de foto’s is te zien in wat voor fris klaterende beek dat was. Het mag duidelijk zijn: ook Ikar is net als de andere Bohemská perlahonden een echte waterrat!

26 juni 2010

Een vrolijk weerzien met Dar en Don Bohemská perla

Dar3

Dar4

Dar5

Dar1

DonBP3

DonBP4

Vandaag hebben we de stambomen van Dar en Don (Ikar) Bohemská perla gebracht. De beide hondjes zijn nu bijna 6 maanden oud, en we waren ontzettend benieuwd hoe het met hen en hun baasjes ging. Zoals we al hadden begrepen waren ze flink gegroeid, en zijn het mooie honden aan het worden. Dar en Ikar zijn helemaal op hun plek bij hun nieuwe baasjes, en het was fijn om ze alletwee zo tevreden te zien. Wij hebben de hele middag met elkaar in de tuin gezeten, en Dar en Ikar hebben de hele middag met hun grote zus Cedra gespeeld, en lagen ’s avonds waarschijnlijk helemaal gevloerd.

26 juni 2010

Tara in ‘De Nederlandse Jager’

TaraPupHek

Op pagina 36 van De Nederlandse Jager 12/2010 staat een jeugdfoto uit 2005 van Tara. Augustus 2005 waren de auteur van het artikel en ik bezig om foto’s te maken voor een reeks artikelen over puppytraining. Halverwege de shoot glipte Tara een weiland in, en wist vervolgens niet meer hoe ze terug moest komen. Daar zijn toen leuke foto’s van gemaakt, met in gedachten om nog eens een artikel te schrijven over hoe honden hun eigen problemen moeten zien op te lossen. Nu is het artikel dan toch geschreven, en het is een vrolijke verrassing om ineens weer een puppyfoto van je hond tegen te komen!

8 mei 2010

Succes voor Bohemská perla op kampioenschapsclubmatch 2010

 

Tijdens de kampioenschapsclubmatch van de CFVN op 8 mei 2010, hebben Car, Cedar, Cilka en Cedra Bohemská perla fantastische resultaten behaald.

BPclubm2010-1

Car, Cedra, Cilka en Cedar Bohemská perla

BPclubm2010-2

Car Bohemská perla (Kasper)

BPclubm2010-3

Cedar Bohemská perla

BPclubm2010-4

Cilka Bohemská perla

BPclubm2010-5

Cedra Bohemská perla

Cedar en Car (Kasper) stonden in de reuen openklasse ingeschreven en werden 1e en 2e met de beoordeling uitmuntend. Bovendien kreeg Cedar het reserve CAC. In de openklasse teven behaalde Cilka een tweede plaats, ook met de kwalificatie uitmuntend. Cedra liep in de gebruikshondenklasse teven, en werd 1e met de beoordeling uitmuntend. Even later werd zij verkozen tot Beste teef, en uiteindelijk zelfs tot Beste van het ras! Hiermee krijgt zij automatisch de titel CW ’10. (Club Winnaar 2010 )

18 april 2010

Cedra behaalt in Goes het Nederlands Kampioenschap

 

Op de tentoonstelling in Goes heeft Cedra 1U, CAC-CACIB en BOB behaald.
Hiermee is ze definitief Nederlands Kampioen geworden.

17 april 2010

Don Bohemská perla (Ikar) maakt kennis met fazanten

IkarKennisFazanten1IkarKennisFazanten2

Tijdens de jachtaanlegtest van de Cesky Fousek Vereniging Nederland, is Ikar nadat alle deelnemers geweest waren, samen met zijn baas even het veld ingegaan. Ikar was geen officieel deelnemer, daar is hij nog wat te jong voor. Onderdeel van de jachtaanlegtest is het voorstaan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kooitjes met fazanten, die her en der in het veld zijn verstopt. Aan de lange lijn is Ikar in het weiland onder de fazanten gebracht. Hij was meteen één en al belangstelling, en was niet bij de fazanten weg te krijgen! Wat is het toch altijd leuk om te zien hoe een pup iets nieuws ontdekt!

3 april 2010

Cedra krijgt de Bronzen Haas

CedraBronzenHaasprijs

Cedra Bohemská perla heeft op 3 april tijdens de ALV van de CFVN, de Bronzen Haasprijs 2010 uitgereikt gekregen. Cesky fouseks die in meerdere disciplines gepresteerd hebben,
kunnen deze veelzijdigheidsprijs krijgen. Aangezien Cedra in 2009 zowel een jeugdveldwerkkwalificatie en een KNJV- B diploma behaalde, en daarnaast exterieur Uitmuntend, kwam zij in aanmerking voor deze prijs. Twee jaar geleden, in 2007 mochten we deze zelfde prijs voor de behaalde resultaten van Tara ook al in ontvangst nemen.
De appel valt dus niet ver van de boom!

15 januari 2010

De pups zijn geboren!

 

DnestGeboren1DnestGeboren2
Tara is ’s morgens bevallen van 4 prachtige en levendige pups. Twee reuen en twee teven, die dus ruim in de aandacht en zorg van hun moeder zullen zitten. Tara toont zich net als de vorige keer een geweldige, zorgzame en toegewijde moeder.