Cesky Fousek of Korthals Griffon

Cesky fousek of Korthals Griffon

Naast de veel gestelde vraag op welke manier de Cesky fousek en de Duitse staande draadhaar van elkaar verschillen, krijgen we ook vaak de vraag op welke manier de Cesky fousek en de Korthals Griffon van elkaar verschillen.
De verschillen tussen de Cesky fousek en de Korthals griffon zijn echter wat lastiger aan te geven dan die tussen de Cesky fousek en de Duitse staande draadhaar.

De Korthals Griffon is tussen 1874 en 1887/1888 gefokt door Eduard Korthals uit ruigharige jachthonden zoals die overal in Europa werden gebruikt.

De naam Griffon voor deze ruigharige honden bestaat al eeuwen en werd vooral gebruikt in Frankrijk, België en een deel van Duitsland. Voor welk onderdeel van de jacht de honden werden gebruikt deed er daarbij niet toe.

Zowel de Cesky fousek als de Korthals griffon zijn allround staande jachthonden, die in zwaar terrein hard kunnen werken.
De Cesky fousek heeft een drievoudige vacht:de ondervacht, de bovenvacht en nog een derde laag borstelig haar, wat je vooral vindt op de borst, de rug , de liezen en de schouders.
de erkende kleuren zijn: bruinschimmel, en bruin, al dan niet met borstvlek.

De vacht van de Korthals Griffon bestaat daarentegen uit twee lagen:
Een ondervacht van zachte wol en een bovenvacht van wat langer harder haar. De kleuren zijn bruinschimmel met of zonder bruine platen. De honden zijn doorgaans ruim voorzien van baard, snor en wenkbrauwen.

Schofthoogte Cesky fousekreuen 60 tot 66 cm
Schofthoogte Cesky fousekteven 58 tot 62 cm

Schofthoogte Korthals Griffonreuen 55 tot 60 cm
Schofthoogte Korthals Griffonteven 50 tot 55 cm

Beide rassen behoren iets langer dan hoog te zijn, de Cesky fousek is iets groter dan de Korthals griffon.

Het voornaamste verschil tussen de Cesky fousek en de Korthals Griffon zit dus in het uiterlijk , hoewel dit bij sommige hele ruige Cesky fouseks soms moeilijk te zien is.
De Cesky fousek en de Korthals Griffon verschillen qua karakter weinig van elkaar, beide rassen hebben een zacht karakter, en zijn minder geschikt voor parforce-training. De Korthals Griffon wordt echter in tegenstelling tot de Cesky fousek verondersteld waaks te zijn, van de Cesky fousek wordt dit niet verwacht. Zowel de Cesky fousek als de Korthals Griffon is vriendelijk van karakter en dient consequent maar met zachte hand te worden begeleid, daar waar de Duitse Draadhaar nog wel eens een hardere hand kan verdragen.