Nieuws 2023

8 december 2023

Cedra Bohemská perla 16 jaar!

En ze heeft het gewoon voor elkaar: onze lieve oude Cedra viert vandaag haar 16e verjaardag!

Het is werkelijk ongelofelijk hoe sterk ze is: ondanks de ongemakken en kwaaltjes die er met het klimmen der jaren bij zijn gekomen is ze altijd blij en geïnteresseerd in de wereld om haar heen. Iedere ochtend weer komt ze in de stramme beentjes om ons te begroeten en de nieuwe dag te beginnen.

Gefeliciteerd, lief dier!

23 oktober 2023

Gaya Bohemská perla naar de Nimrod!

Dit jaar is de 50e keer dat de prestigieuze Nimrod wordt georganiseerd en tijdens deze jubileumeditie zullen Cees Blokland en Gaya Bohemská perla de Cesky fousek vertegenwoordigen.

Aan de Nimrod kun je als combinatie maar eenmaal deelnemen, en ook alleen op uitnodiging. Die uitnodiging kwam vorig jaar al, maar Cees vond dat ze er op dat moment nog niet klaar voor waren. Dit jaar is de uitnodiging wel geaccepteerd en hopelijk levert al die training een AA-diploma op.

Cees, van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal, jij en Jessy zijn een topteam dat jullie er mogen deelnemen. Heel veel succes, en zet hem op!

Meer over de Nimrod 2023: https://www.nimrodnederland.nl/

21 oktober 2023

Eerste jachtdag van het seizoen

Nova in haar Noofse nopjes
Dat was de eerste voor Nova
Brave Hera, wachtend tot de baas weer in beeld komt
Hera laat zich niet meer foppen door fazanten
Nova heeft het verloren apport gevonden
En dan dat trotse gezicht er bij!

Vandaag was voor Jeroen en mij de eerste jachtdag van het seizoen, in het vertrouwde veld in de buurgemeente. Hera en Nova waren allebei mee en samen met de twee springerzusjes hadden we een span goede honden bij ons. De springers voor de kantjes en de bramen, Hera en Nova voor het veld.

Er zaten slimme fazanten die het de honden knap lastig maakten en al doende buiten schot wisten te blijven, enkele fazanten die wel geschoten werden vielen in het hoge gras waar ze bijna niet meer te vinden waren.

Hera deed haar eigen ding, zoals altijd. Die hoef je niks uit te leggen of te zeggen, die weet wat ze doet en die moet je ook vooral haar gang laten gaan. Dat komt altijd goed!

Nova deed het gewoonweg fantastisch: zij heeft die fazanten uiteindelijk allemaal gevonden. We liepen ook nog een rondje om het eendenpoeltje waar Nova ijverig aan het stöberen sloeg. Jeroen en ik stonden aan de rand van het veld en konden de honden niet zien werken. Nadat er een schot had geklonken hoorden we roepen: “De jonge hond heeft hem!” En even later kwam Nova inderdaad met de eend uit het riet om deze keurig bij de baas af te leveren.

Nova is zo enorm gegroeid, en vanwege het geweldige werk dat ze heeft laten zien is ze door ons bevorderd tot Supernova!

30 september 2023

Haera BP in La Douce France

La petite Belle

Haera woont in Frankrijk, en hoewel ze wat lichter van kleur is dan haar moeder Hera, is ze qua uiterlijk, maar meer nog qua karakter het evenbeeld van haar moeder. Ze heeft bij mij dan ook een speciaal plekje, en die had geen mooier leven kunnen krijgen dan bij mijn lieve vriendin Stefanie!

11 september 2023

Iduard (Ido) BP behaalt SJP-C

Op de SJP in Gieten heeft Ido vandaag samen met de baas een SJP-C behaald. Niet alles ging van een leien dakje, want Ido vindt het echt allemaal nog heel erg spannend, maar met 41 punten is dat toch een mooi diploma. Hier is heel hard voor gewerkt, gefeliciteerd!

2 september 2023

Onze grand old lady…

Ik blijf me er over verwonderen, onze lieve Cedra. Ze is hard op weg naar haar 16e verjaardag en mag echt hoogbejaard genoemd worden. Maar nog alle dagen komt ze in de beentjes als we ’s morgens beneden komen, nog alle dagen schooit ze bij de vleet en als het weer het toelaat (het moet echt niet te warm zijn), dan loopt ze ook nog graag een uurtje met ons in het bos. Vandaar dat Cedra nog maar eens in het zonnetje gezet wordt: het is zo waardevol om zo lang met je hond samen te mogen zijn!

19 augustus 2023

Eerste SJP-B voor Nova

Vandaag hadden Nova en ik onze tweede SJP, ditmaal in Scherpenzeel.
Waar we twee weken geleden in Haaften gewoon domweg pech hadden, hadden we die pech vandaag gelukkig niet. Nova werkte wel slordiger dan in Haaften, beetje klieren met oppakken en weer neerleggen van het wild, uilig aan de overkant van het water met eend in de bek naar me gaan staan kijken wat de bedoeling ook alweer was, terwijl ze dat natuurlijk echt wel weet. Dat leverde terecht puntenaftrek op. Desondanks waren we een van de combinaties die met een B-diploma naar huis konden. Van de 50 combinaties waren er slechts 16 succesvol, waaronder wij. Met 68 punten totaal kan het echt wel beter, maar ik ben evengoed trots op Nova. We hebben het samen toch maar mooi gehaald.

19 augustus 2023

MAP-A voor Jessy (Gaya) BP

Op de MAP in Almkerk hebben Cees en Jessy weer een MAP-A behaald. Met 522 punten totaal niet de beste volgens Cees, maar aangezien je de punten niet cadeau krijgt is het toch een knappe prestatie.

4 augustus 2023

Cedra onder het mes

Arme Cedra, die had afgelopen maandag een beginnende baarmoederontsteking die getriggerd leek te zijn door twee poliepen. Die baarmoeder moest er dus onmiddellijk uit. En zo werd ze in mijn armen in slaap gebracht en moesten we daarna wachten op een telefoontje dat we haar weer mochten ophalen. Na enkele stressvolle uren konden we onze oude vriendin weer ophalen en al gauw wilde ze weer op wankele beentjes naar buiten voor frisse lucht. Niet veel later begon haar staartje gelukkig ook alweer te kwispelen. We zijn inmiddels vier dagen verder en ondanks dat de operatie echt wel een aanslag is geweest, herstelt ze gelukkig goed.

Het is ongelofelijk hoe Cedra toch echt ie-de-re keer weer terugveert! Ze is weer blij zoals ze dat altijd is, ze schooit weer als vanouds en we hopen dat ze dan nu gewoon rustig verder haar leventje met ons mag leiden.

22 juni 2023

Hera glansrijk door de APK

Foto: Sanne Romijn

Na het overlijden van Hera’s laatste twee nestgenoten is Hera de enige hond uit ons E-nest die nog in leven is. De eerste van de zes is jong verongelukt, de tweede is vermoedelijk vergiftigd, de derde hond is ziek geworden maar de directe oorzaak is helaas nooit helemaal duidelijk geworden. De laatste twee zijn aan kanker overleden. De een vermoedelijk, de ander bewezen. Hera is net 11 geworden, en hoewel ze in prima conditie is en geen enkele aanleiding geeft om anders te denken weet ik ook uit ervaring hoe een hond onopgemerkt ziek kan zijn tot het ineens keihard gaat en afgelopen is.
Daar werden we toch onrustig van en dus heb ik Hera eens goed laten onderzoeken bij de dierenarts. De abdominale echo bracht niets aan het licht, en de uitslag van het bloedonderzoek was eigenlijk perfect: “helemaal wat je hoopt en verwacht te zullen zien bij een hond van vijf!” aldus de dierenarts! Ergo: Hera is inderdaad goed gezond verklaard!

Wij zijn uiteraard heel erg opgelucht en gerustgesteld. Hopelijk blijft onze droom op vier pootjes nog een hele tijd bij ons!

17 juni 2023

Hera op de Kinder Workingtest 2023

Foto: Esther Breur
Foto: Esther Breur
Foto: Esther Breur
Foto: Sarina Lammerts
Foto: Sarina Lammerts

Deelname aan de KWT 2022 smaakte naar meer, dus ook dit jaar wilde ons nichtje graag weer samen met Hera deelnemen. En dus gingen we vroeg in de ochtend op weg naar Schijndel waar al volop vrolijke bedrijvigheid was.
De warmte en de droogte maakten het bepaald niet gemakkelijk voor de honden, maar de organisatie had zo goed mogelijk rekening gehouden met de omstandigheden. Overal was genoeg water voor de honden en er was gelukkig voor iedereen voldoende schaduw te vinden. Ondanks de hitte hebben Fenn en Hera het hartstikke goed gedaan, de beide waterproeven behaalden zij moeiteloos volle bak aan punten en het leverde na de laatste proef dan ook een welverdiend applaus van keurmeester en helpers op!
Goed gedaan Fenn en Hera, we zijn trots op jullie!

16 juni 2023

Eva BP (Doesjka) overleden

Vandaag ontving ik het verdrietige bericht dat de eigenaren van Doesjka afscheid van haar hebben moeten nemen. Ze bleek een snel ontwikkelende vorm van kanker te hebben en viel in zeer korte tijd enorm af. Haar baas heeft de moeilijke, maar liefdevolle beslissing genomen om haar verder lijden te besparen. Ze was een van de beste jachthonden die hij heeft gehad. We wensen haar baasjes heel veel sterkte met dit grote gemis.

15 juni 2023

Hera en Fenn zijn er klaar voor!

Over een paar dagen is het zo ver: de Kinder Workingtest!
Fenn en Hera hebben hard getraind de afgelopen weken, dus ze zijn er klaar voor. Hoe het ook uit gaat pakken hangt af van allerlei omstandigheden maar plezier voor hond en voorjager staat voorop en we gaan er gewoon een leuke dag van maken!

11 mei 2023

Hera weer in training

Ons nichtje doet dit jaar voor de laatste keer met Hera mee aan de Kinder Workingtest. Daar moet natuurlijk wel voor getraind worden, dus dat valt mooi met Nova’s training te combineren. Hera is zo’n vreselijk brave meid en ze doet zo haar best. Dat levert wel mooie plaatjes op!

22 april 2023

Dag lieve, kleine Seppl…

Foto: Agnes Franssen-Visbeen

Vandaag hebben we toch nog vrij plotseling afscheid moeten nemen van onze lieve kleine Seppl. Zoals het een teckeltje betaamt was Seppl een grote hond in zakformaat. Hij was bijna 15 jaar oud en de laatste maanden was hij al behoorlijk achteruit gegaan, maar sinds gisterenmiddag wilde hij eigenlijk niets meer en lag alleen nog maar te liggen. Hij was op, en ondanks het verdriet hebben we er vrede mee. Hij heeft een mooi leven gehad maar we zullen ons kleine vriendje ontzettend gaan missen.

9 april 2023

Dag mooie, lieve, stoere Sep…

Vandaag kreeg ik het verdrietige bericht dat Ezar BP (Sep) plotseling was overleden. Acuut hartfalen, mogelijk door een onopgemerkte tumor. Sep was een zoon van Cedra Bohemská perla en de fantastische reu Hard ze Šimárniku. Sep was een enorme reu, maar zo lief als dat hij groot was en een geweldige jachthond. Hij heeft een geweldig leven gehad bij zijn familie op Texel, maar ik had zijn baasjes zo graag meer tijd met hun grote vriend gegund. De ratten en verwilderde katten op het eiland zullen er anders over denken, maar wat zal hij ontzettend gemist worden! Sep leeft voor in zijn kinderen en kleinkinderen en uiteraard in de herinneringen en harten van velen.

Ik wens zijn baasjes heel veel sterkte met dit gemis.

1 april 2023

Iduard BP op bezoek

Iduard (Ido), Hera en Nova

Dit weekend hadden wij Iduard (Ido) en zijn baasjes op bezoek, we zouden samen wat gaan trainen en waar nodig handvatten aanreiken om de puntjes weer even op de i te zetten. Uiteraard bleef er genoeg tijd voor ontspanning en lekker eten over, maar het obligate familieportret mocht natuurlijk niet ontbreken!

31 maart 2023

Cedra, still going strong!

Cedra, nog altijd graag betrokken bij het leven, en bij culinaria in het bijzonder

Onze lieve Cedra heeft haar portie wel even gehad, de afgelopen tijd. In januari had ze een beknelde zenuw in haar rug waardoor ze vrijwel niet meer kon lopen. Met intensieve chiropractie en extra pijnstilling voor de stramme artrosepootjes is ze er weer bovenop gekomen, kon de pijnstilling en de chiropractie weer afgebouwd worden naar basislevel en liep ze de lange wandelingen weer vrolijk mee. Helaas werd ze vorige week ineens ziek: een rondhangend virus had haar met een maag-darminfectie opgezadeld. Normaal gesproken geen wereldramp, maar pups en oudere honden zijn kwetsbaarder vanwege mogelijke uitdroging, en aangezien Cedra richting de 15,5 jaar loopt was snel handelen geboden. Gelukkig is ze ook nu weer goed hersteld en blaakt weer van de FOMO.

Ze is nu wel graatmager geworden, dus we hebben er weer een projectje bij om toch te proberen nog een klein laagje op de oude ribbetjes te krijgen. Gelukkig is Cedra’s eetlust nog altijd enorm, dus met meerdere kleine maaltijden per dag hopen we er over een tijdje weer iets aan te kunnen hebben. We hopen dat ons lieve oude vriendinnetje nog een poosje bij ons mag zijn!

Met mijn innige dank aan zowel de dierenarts als de chiropractor die altijd onmiddellijk voor onze oude dame klaarstaan.

10 februari 2023

Dag lieve Duuk…

Duuk in zijn topjaren, zoals we hem willen herinneren.

Vandaag heeft Lykle afscheid moeten nemen van Duuk (Emir BP).
Toen puppy Duuk 7,5 week oud was, kwam hij bij een lieve en ontzettend betrokken baas te wonen. Helaas overleed die baas toen Duuk 8 jaar was, en moest er herplaatsing geregeld worden. Duuk keerde terug naar de basis: hij mocht bij mijn ex-man wonen, in het huis waar hij geboren was. Duuk werd begin dit jaar helaas erg ziek, in de afgelopen tijd vermagerde hij in een heel rap tempo, hij werd instabiel op zijn pootjes en was nog maar een schim van de krachtige hond die hij ooit was. Omdat de dierenarts niets meer voor Duuk kon doen heeft Lykle de moeilijke, maar liefdevolle beslissing genomen om Duuk zijn rust te geven. Hopelijk is Duuk nu weer bij Leo, zijn eerste baas. Dat is een troostrijke gedachte.

28 januari 2023

Dagje wintersport

Nova en Hera in de sneeuw
Grimm

Omdat het in Nederland snel bekeken was met de sneeuwpret zijn we maar met Hera, Nova en Grimm zuidwaarts gegaan, waar nog steeds een dik pak sneeuw lag en hebben op een Arden nog een flinke wandeling gemaakt. Voor Nova was het de allereerste keer in de sneeuw en hoewel ze aanvankelijk een beetje verbaasd was over dat koude, witte spul aan haar pootjes had ze al snel door hoe leuk het was om er doorheen te ploegen.
Zij heeft een topdag gehad, en wij ook!