Over ons

Goedendag, leuk dat je onze website hebt gevonden!
Wij zijn Anna en Lykle, liefhebbers, eigenaars, voorjagers en fokkers van de Cesky fousek.

Anna Lykle

Al zolang wij samen zijn hebben wij honden. Toen wij elkaar leerden kennen woonde Lykles Drentsche Patrijshond Tobias al bij hem. Na een aantal jaar wilden we er graag een hond bij, en toen we de Cesky fousek eenmaal hadden ontdekt waren we er snel uit. Niet lang daarna kwam onze eerste Cesky fousek Moustache dan ook bij ons wonen. Moustache was alles dat wij in een hond zochten en al snel kwam de wens op een nakomeling van deze hond. In 2005 hebben we daarom de onverwante teef Tara (Gerda z Těšínovských buků) geïmporteerd, en deze twee honden zijn de stamouders van Kennel Bohemská perla geworden.

We leven intensief met onze honden samen, en zijn iedere dag met ze bezig. De honden maken een belangrijk deel uit van ons dagelijks leven, en behalve training in diverse disciplines zijn wij iedere dag met de honden in het bos te vinden. Anna is degene die de honden traint en voorjaagt, zowel op wedstrijden als in de praktijkjacht. Onze honden zijn allemaal bejaagd, in binnen- en buitenland, en werken zowel voor als na het schot.

Wij hebben niet de ambitie de grootste kennel te zijn, noch willen we per se veel nesten met onze teven fokken. We willen goede, gezonde en rastypische honden fokken, en gaan voor kwaliteit, niet voor kwantiteit.

De laat ligt voor ons ontzettend hoog, en bij iedere combinatie die wij maken stellen we ons de volgende vragen:

– Zijn de beide honden op alle punten rastypisch?
– Vullen de beide honden elkaar aan?
– Is deze combinatie waardevol voor de ceskyfousekpopulatie? Zowel op korte als lange termijn?
– Zouden wij zelf een pup uit deze combinatie willen hebben?

Pas als we op al deze vragen volmondig “ja” kunnen zeggen besluiten we om een dekking door te laten gaan.

Het fokken is voor ons geen hoofddoel, maar een hobby naast het werken met de honden.
Dat fokken voor ons niet op de eerste plaats staat, betekent niet dat fokken iets is dat wij er maar bij doen. Integendeel zelfs: wij stoppen bijzonder veel energie in het fokken van een nest pups, en zoals gezegd gaat kwaliteit gaat bij ons ook voor op kwantiteit. We hebben ons al jarenlang uit en te na verdiept in het ras, in bloedlijnen, en in achtergronden.Wij beschikken over een zeer uitgebreide database met informatie over ons ras.Deze hebben wij in de loop van jaren aangelegd, en deze bevat een schat aan informatie over het ras. Wij raadplegen onze database wanneer wij weer van plan zijn om een nestje te fokken, en doen dit ook voor andere fokkers waarmee we regelmatig contact hebben.

Wij willen gezonde en goede allround jachtgebruikshonden fokken, die rastypisch zijn in uiterlijk, maar vooral in karakter! We hopen dat je op onze website antwoord kunt vinden op allerlei vragen, en mochten er toch nog vragen over blijven, dan kun je ons altijd een mailtje sturen of even bellen. We geven graag antwoord op alle vragen.

Anna van den Berg en Lykle Ganzevoort